Ugen der gik

USA I DAG

Gitte Nielsen, cand.mag., Amerikanske Studier

Frifindelse i Cleveland, storjury i Baltimore

og rockeropgør i Waco: Ugen der gik

Søndag d. 24. maj 2015


Det har været en begivenhedsrige uge hvis man følger med i racerelaterede nyheder fra USA. I Cleveland, Ohio blev en betjent pure frifundet for manddrab. I Baltimore, Maryland rejste en storjury tiltale mod seks betjente, herunder for mord. I Olympia, Washington skød en betjent to ubevæbnede sorte mænd. Og i Waco, Texas udviklede et blodigt rockeropgør sig til en større diskussion om, hvordan vold og optøjer omtales i de amerikanske medier i forhold til race.


Cleveland: Frifundet betjent var i sin ret til at skyde 49 gange mod ubevæbnet sort par


Betjent Michael Brelo blev frikendt lørdag i Cleveland, Ohio, for en anklage om manddrab på det sorte par Timothy Russell og Malissa Williams i en chokerende episode tilbage fra 2012.


Parret kørte forbi en politistation i Cleveland, da deres bil gav en lyd, der lød som et skud. Det førte til en biljagt over 30 kilometer og til tider med en fart på op til 160 km/t. Jagten involverede cirka 60 politibiler og over 100 betjente, og da Russell og Williams endelig blev trængt op i en krog, affyrede 13 betjente hele 137 skud mod bilen. De 49 af skuddene blev affyret af Brelo; de sidste 15 af dem mens han stod på køleren og skød ind igennem forruden på parrets bil. I alt blev Timothy Russell ramt 23 gange og Malissa Williams 24 gange, hvilket er cirka lige så mange gange som de berygtede gangstere fra 1930erne, Bonnie og Clyde, der døde i en skudregn fra FBI. Det skulle dog snart vise sig, at Russell og Williams ikke var kriminelle og var ubevæbnede.


Brelo var den eneste betjent der blev rejst manddrabs-sigtelse imod, og anklageren gik efter at bevise, at det var netop hans handlinger, der var afgørende for, at Williams og Russell døde. Med andre ord skulle anklageren overbevise dommeren om, at det netop var Brelos skud, der dræbte parret. Men eksperter kunne ikke med sikkerhed fastslå fra hvem og hvornår de dræbende skud faldt, og da en manddrab-sigtelse skal bevises ”udenfor enhver tvivl”, måtte dommeren derfor frifinde Brelo.


Betjenten blev også frifundet for ”felonious assault”, hvilket vel nærmest kan oversættes med meget grov vold, men heller ikke denne sigtelse holdt vand for dommeren fandt det bevist, at Brelo og de andre betjente følte sig truet på livet og skød mod bilen, fordi de troede at parret var bevæbnet eller kunne finde på at køre dem ned. Loven siger at en betjent kun må skyde hvis han mener at han eller andre er i livsfare, og det fandt dommeren bevist her.


Afgørelsen faldt lige midt i en tid hvor der i USA tales utroligt meget om politibrutalitet og om politidrab på unge sorte mænd. Der er i en del af især den sorte befolkning en stærk mistro til politiet, som nogle ser som racediskriminerende og som repræsentanter for et system, der værdsætter sorte liv mindre end hvide liv. Demonstrationerne i Ferguson, Missouri og senest optøjerne i Baltimore, Maryland, har blandt andet været udslag af denne mistro og frustration.


Nu er der så mange, der spørger sig selv, om uroen også kommer til Cleveland. Afgørelsen har været længe undervejs men drabene var så voldsomme, at det amerikanske justitsministerium på baggrund af blandt andet denne sag sidste år udarbejdede en rapport om politiet i Cleveland, en rapport der indeholdt sønderlemmende kritik af politiet for blandt andet at være unødigt brutale. Resultatet blev at Clevelands politi har indgået en aftale med justitsministeriet om reformer og om overvågning af fremskridtene. FBI og justitsministeriet vil nu også se nærmere på afgørelsen i Brelos sag, men om det er nok til at undgå uro i byen er svært at sige på nuværende tidspunkt.


Hertil kommer at Cleveland i øjeblikket også venter på en afgørelse om, hvorvidt betjenten der dræbte den 12-årige Tamir Rice, der legede med en legetøjspistol i en park, skal stilles for retten. Samme dag som Brelo blev frikendt blev der afholdt en protestmarch i byen, da det nu er et halvt år siden Tamir blev dræbt, og demonstranterne mener at det må være på tide med en afgørelse. Hvis der ikke rejses tiltale, så kan krudttønden eksplodere.


Baltimore: Storjury rejser tiltale mod de seks betjente involveret i Freddie Grays død


En anden potentiel krudttønde er byen Baltimore, hvor den sorte, 25-årige Freddie Gray i april døde i politiets varetægt. Det førte til store uroligheder i byen, hvor butikker blev plyndret, bygninger brændt ned til grunden, og over 100 betjente blev såret.


Statsanklager Marilyn Mosby valgte lynhurtigt at anklage de seks involverede betjente for blandt andet uoverlagt mord og manddrab, og en storjury har nu bekræftet de fleste af tiltalerne. Dog har storjuryen afvist Mosbys oprindelige anklage om ulovlig arrestation.


Mosby mener at Gray slet ikke skulle have været arresteret fordi den kniv, betjentene efterfølgende fandt på ham, er lovlig i staten Maryland. Storjuryen henholder sig derimod til at kniven faktisk er lovlig i byen Baltimore, og dermed falder Mosbys påstand om ulovlig arrestation til jorden. Nogle kommentatorer mener, at dén ændring i tiltalerne peger på at Mosbys sag grundlæggende er svag.


Det først retsmøde afholdes d. 2. juli, og det forventes at forsvarerne vil anmode om at sagen flyttes væk fra Baltimore, hvor befolkningen overvejende er sort, til oplandet hvor potentielle jurymedlemmer generelt vil være mere konservative og derfor måske mere tilbøjelige til at frikende betjentene. Sker det, kan vi blive vidne til flere uroligheder.


Det skal også nævnes at siden optøjerne i byen er der sket en voldsom stigning i antallet af skyderier og drab i Baltimore. Politiet har udtalt at de er overvældede og trætte efter urolighederne, men en anonym betjent fortalte forleden på CNN at politiet med vilje rykker meget langsomt ud, og at moralen er i bund hos byens betjente.


Baltimore har nu oplevet flere end 100 mord i år, hvilket er en stor stigning i forhold til sidste år, og antallet af skudepisoder uden dødelig udgang er steget med hele 66 %. Blot siden i fredags er 11 personer blevet skudt og fem dræbt i byen, og der er indtil videre ingen tegn på at volden vil mindskes.


Olympia: To ubevæbnede sorte mænd skudt af betjent


I byen Olympia i staten Washington skød en betjent onsdag nat to sorte unge mænd i tyverne, som havde forsøgt at begå butikstyveri. Ifølge betjenten kom han i klammeri med dem hvor de blandt andet forsøgte at såre ham med deres skateboards, og han endte med at skyde dem begge i brystkassen. Det forventes at de begge overlever, selv om i hvert fald den ene på et tidspunkt var indlagt på intensiv afdeling.


Olympia, en by med under 50.000 indbyggere hvoraf over 80 % er hvide og kun cirka 2 % er sorte, har taget initiativ til at dele så meget information med borgerne så muligt. Man har oprettet en officiel hjemmeside med udtalelser fra politichefen og borgmesteren, og her kan man blandt andet også se video fra pressemøder og høre optagelsen fra politiradioen i forbindelse med episoden.


Byen håber dermed at kunne undgå uroligheder, og indtil videre er det da også blevet ved fredelige demonstrationer med flere hundrede deltagere.


Waco: Fra blodigt rockeropgør til intens sprogdiskussion


I Waco, Texas, gik et rockermøde amok sidste weekend og det resulterede i 9 dræbte, 18 sårede og næsten 200 anholdelser. Fotos viser hvordan politiet lod rockerne sidde roligt med deres mobiltelefoner og vente på at blive transporteret til fængslet, hvilket står i skærende kontrast til det militariserede politi man så i Ferguson og arrestationerne i Baltimore.


Nogle kommentatorer har påpeget at der er stor forskel på hvordan hvide amerikanere omtales i medierne i forhold til sorte amerikanere når de begår forbrydelser. Ordet ”thug” (frit oversat: voldelig bølle) bruges hovedsageligt (men ikke udelukkende) om sorte, og der er en tendens blandt konservative kommentatorer og politikere til at finde årsagen til voldelige sorte amerikanere i såkaldt ”sort kultur”, for eksempel det faktum at de fleste sorte familier er enlige mødre med børn og at de fleste sorte amerikanere skydes af andre sorte.


I modsætning hertil har praktisk talt ingen medier omtalt hverken Waco-rockernes hudfarve (næsten alle var hvide) eller kaldt dem for thugs. Mange mennesker har på Twitter også meget sarkastisk spurgt om, hvorfor vi ikke hører noget fra f.eks. den meget konservative tv-station Fox News om den voldelige hvide kultur disse rockere repræsenterer, om hvor deres fædre er, og om hvid vold mod andre hvide.